01/09/2022
Heerlijk culinair theater op Nazomerfestival smaakt naar meer: ‘Je wordt wat je eet’
"Het mondt uit in een feest voor alle zintuigen. Vanmaele zorgt ervoor dat je beter kijkt, ruikt, voelt en uiteindelijk proeft. De mogelijkheden van zeewier blijken eindeloos. Een heerlijk glas zeekefir, met spirulina (een blauwgroene zoutwateralg), maakt het helemaal af"
29/08/2022
Voor overrompelend totaaltheater moet je naar het Zeeland Nazomerfestival
"Het publiek zit in een soort van kombuis als in een collegezaal om haar heen. Dat alles in een vorm van oprecht interactief theater waarbij onze handen worden verzorgd met duindoornolie, we zelf zeeravioli maken, we onze ogen voor een weldadig moment van meditatie bedekken met een stukje suikerwier, en oerwater drinken."
24/08/2022
Zo zout heb je het nog nooit gegeten: ‘Zeemaal’ is zinnenprikkelend tafeltheater
"Iedere voorstelling vormt, net als Zeemaal, een versmelting van diner en theater. Want bij Laika geloven ze heilig in het zogeheten begrip ‘convivialiteit’, volgens het woordenboek een ‘in een groep of gezelschap heersende sfeer van feestelijke saamhorigheid en joie de vivre’."
18/08/2022
Smakelijk! Tijdens ‘Zeemaal’ leer je koken met zeegroenten en oerwater
"Het hoofdgerecht, het zeemaal uit de titel, is als een toetje na anderhalf uur meegenomen te zijn in de onderwaterwereld van Vanmaele. En dat smaakt best naar meer."
08/07/2022
Koken tegen het einde van de wereld
"Anders eten is anders leven, met die hoopgevende boodschap ga je naar huis. Een tripje naar de zee zal nooit meer hetzelfde zijn."
05/07/2022
Theatermaakster Sien Vanmaele serveert zeewier met brownie, en klimaatangst
"Laika's jarenlange ervaring met culinair theater boost de taal van Vanmaele, op visueel én op inhoudelijk vlak."
29/06/2022
Reportage
"Theatermaakster Sien Vanmaele probeert de wereld te redden door te koken"
11/06/2022
"Ik hoop dat mijn publiek goesting krijgt om ook thuis met die ingrediënten te experimenteren én dat mensen zelf zilte planten zoals oesterblad, lamsoor of zeevenkel kweken. Dat zijn planten die maar weinig verzorging nodig hebben. Al breng ik zelf wel altijd een emmertje zout water mee als ik terugkom van de zee."
11/06/2022
Actrice Sien Vanmaele laat toeschouwers koken bij Zomer Van Antwerpen: “Zoute smaak van zeewier is verbazend lekker”
"In Azië wordt er al eeuwen gekookt met zeewier. Europeanen hebben die gewoonte niet. Daarom wilde ik in ZEEMAAL zeewier en zilte planten verwerken in gerechten uit de westerse keuken. Door het publiek er in een aangepast decor mee te laten koken kunnen ze de producten ook ten volle voelen, ruiken en proeven."
25/04/2022
"De zeespiegelstijging dwingt ons anders naar onze voedselvoorziening te kijken’, zegt Vanmaele. Ruim twee jaar sprak ze met onder meer oesterkwekers, maritiem biologen en koks aan de Europese kusten."
22/04/2022
Koken voor een betere wereld
"Haar onderzoek heeft Vanmaele alvast een stuk optimistischer gemaakt over de toekomst van onze planeet. “Ik heb met zoveel inspirerende mensen gepraat, zoveel mogelijke oplossingen gezien. We kunnen vanuit onze keuken wel degelijk de wereld redden. De kansen liggen er. We moeten ze alleen durven te grijpen."