ZEEMAAL 
Koken ter voorbereiding op het einde van de wereld

Kan je de wereld redden vanuit de keuken? Sien Vanmaele zoekt naar oplossingen om haar planetaire bezorgdheid te bedwingen. Haar queeste start bij de zee, de plek waar ze vandaan komt, waar alle leven uit voortkomt. Ze neemt je mee op een zintuiglijke reis langs stranden en kliffen, brengt verslag uit van ontmoetingen met zeewieroogsters en zilte landbouwers en filtert de plastic soep uit haar stadsleven. Ze laat je kijken, luisteren, ruiken, voelen, proeven, maar ook snijden, stampen en mengen.

ZEEMAAL is een avond vol hoop, een verbindend diner waarin je nieuwe manieren ontdekt om naar onze stormachtige realiteit te kijken.

Sien is niet aan haar proefstuk toe. Ondersteund door Laika creëerde ze eerder de food performances Witlof from Syria (2017) en Kookworkshops ter voorbereiding op het einde van de wereld (2021). ZEEMAAL is het eerste deel van een drieluik over de zorg voor de wereld van morgen. Later volgen nog LANDMAAL en LUCHTMAAL.

Bij aanvang van de voorstelling wordt gevraagd om je mobiele apparaten op te bergen op een veilige plek vlakbij je zitplaats. De maaltijd tijdens de voorstelling is volledig plantaardig.

Hier kan je enkele recepten uit de voorstelling vinden. En met dit handige lijstje kan je zelf aan de slag met wieren en zilte planten.

Reacties  |  Reageer!
“Wat heb ik genoten van de bijzondere, creatieve, inspirerende theatervoorstelling ZEEMAAL tijdens het Zeeland Nazomerfestival. Wist niet dat je zulke lekkere gerechten kunt maken met " alles wat de zee te bieden heeft". Ik kan niet wachten om de voorstellingen LANDMAAL en LUCHTMAAL te bezoeken! Heel veel dank voor een geweldige avond.”
Jantine, 03 september
“Wat heb ik genoten van de bijzondere, creatieve, inspirerende theatervoorstelling ZEEMAAL tijdens het Zeeland...” lees meer
Jantine, 03 september
“ZEEMAAL was fantastisch. Dank jullie wel voor deze bijzonder voorstelling.”
Anne Noordzij, 30 augustus
“ZEEMAAL was fantastisch. Dank jullie wel voor deze bijzonder voorstelling.”
Anne Noordzij, 30 augustus
“Koken ter voorbereiding op het einde van de wereld. Ik eet vanavond zeemansboter op mijn brood. Complimenten voor jullie altijd indrukwekkend theater. Zo prachtig in vorm en inhoud, beeldend en qua boodschap. Onder de indruk ben ik, wederom geraakt. Wauw! ”
Irma Bulkens , 17 augustus
“Koken ter voorbereiding op het einde van de wereld. Ik eet vanavond zeemansboter op mijn brood. Complimenten voor...” lees meer
Irma Bulkens , 17 augustus
“Een schitterende voorstelling: speels, informatief, zintuigelijk en poëtisch. Bravo voor de hele ploeg en speciaal voor Sien voor de prachtige tekst en spel !”
Jola Majewska, 02 augustus
“Een schitterende voorstelling: speels, informatief, zintuigelijk en poëtisch. Bravo voor de hele ploeg en speciaal...” lees meer
Jola Majewska, 02 augustus
“Beklijvend en lekker...”
Carine Mestdagh, 04 juli
“Beklijvend en lekker...”
Carine Mestdagh, 04 juli
“Super voorstelling! Eerste van onze reeks deze zomer, smaakt naar meer! We hebben genoten, een echte aanrader!!”
Sieglinde Mertens, 04 juli
“Super voorstelling! Eerste van onze reeks deze zomer, smaakt naar meer! We hebben genoten, een echte aanrader!!”
Sieglinde Mertens, 04 juli
“Met haar warme stem neemt Sien je vol overgave mee in haar verhaal. Of beter gezegd de realiteit. Een fantastische belevenis, een verrijking voor de smaakpapillen!”
Ellen De Jongh, 01 juli
“Met haar warme stem neemt Sien je vol overgave mee in haar verhaal. Of beter gezegd de realiteit. Een fantastische...” lees meer
Ellen De Jongh, 01 juli
Naam
E-mailadres (niet verplicht)
Reactie
Gelieve de verplichte velden in te vullen.
Je reactie is verzonden.

Klaar
Laika/Sien Vanmaele IN COPRODUCTIE MET Theaterproductiehuis Zeelandia/Zeeland Nazomerfestival, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, Le Channel, scène nationale de Calais en Perpodium MET DE STEUN VAN de Vlaamse Gemeenschap en Tax Shelter van de Belgische federale overheid  |  TEKST EN SPEL Sien Vanmaele ZINTUIGLIJK CONCEPT Peter De Bie & Sien Vanmaele MUZIEK Jason Dousselaere SCENOGRAFIE Studio Kuurjeus & Peter De Bie EINDREGIE Jo Roets KOSTUUM Manuela Lauwers DRAMATURGIE Mieke Versyp KEUKEN Sara Sampelayo, Jean-Philippe Poncin & Annelotte Van Aarst LICHTONTWERP Thomas Stevens TECHNIEK & PRODUCTIE Anton Van Haver, Rik Van Gysegem, Tom Van den Brande, Robin Angst, Dag Jennes & Pieter Smet MET DANK AAN Cronos Invest, Knockvologan Studies, Kunstencentrum KAAP, Oerol Festival, Zilt en Zoet, WildWier, SeaLeaf & RICO LAB.
Trailer
Speeldata
Toon voorbije speeldataVerberg voorbije speeldata
Juni 2022
Antwerpen
Zomer Van Antwerpen
Cortina 032248539
wo29/0620:00 Premiere
do30/0620:00
Juli 2022
Antwerpen
Zomer Van Antwerpen
Cortina 032248539
vr01/0720:00
za02/0720:00
zo03/0713:00
wo06/0720:00
do07/0720:00
vr08/0720:00
za09/0720:00
zo10/0713:00
wo13/0720:00
do14/0720:00
vr15/0720:00
za16/0720:00
zo17/0713:00
wo20/0720:00
do21/0720:00
vr22/0720:00
za23/0720:00
zo24/0713:00
wo27/0720:00
do28/0720:00
vr29/0720:00
za30/0720:00
zo31/0713:00
Augustus 2022
Antwerpen
Zomer Van Antwerpen
Cortina 032248539
wo03/0820:00
do04/0820:00
vr05/0820:00
za06/0820:00
zo07/0813:00
Wilhelminadorp
Theaterproductiehuis Zeelandia / Zeeland Nazomerfestival
Hansa Watersport
vr26/0819:00
za27/0819:00
zo28/0819:00
di30/0819:00
wo31/0819:00
September 2022
Wilhelminadorp
Theaterproductiehuis Zeelandia / Zeeland Nazomerfestival
Hansa Watersport
do01/0919:00
vr02/0919:00
za03/0919:00
Hasselt
vr09/0919:00
za10/0919:00
zo11/0919:00
Oktober 2022
Amsterdam
De Brakke Grond (0)20/626.68.66
do27/1019:00
vr28/1019:00
za29/1019:00
zo30/1019:00
Januari 2023
Eindhoven
Parktheater Eindhoven
Hertog Jan Zaal (0)40/211.11.22
za21/0118:00
zo22/0113:00, 18:00
Pers
01/09/2022
Heerlijk culinair theater op Nazomerfestival smaakt naar meer: ‘Je wordt wat je eet’
"Het mondt uit in een feest voor alle zintuigen. Vanmaele zorgt ervoor dat je beter kijkt, ruikt, voelt en uiteindelijk proeft. De mogelijkheden van zeewier blijken eindeloos. Een heerlijk glas zeekefir, met spirulina (een blauwgroene zoutwateralg), maakt het helemaal af"
29/08/2022
Voor overrompelend totaaltheater moet je naar het Zeeland Nazomerfestival
"Het publiek zit in een soort van kombuis als in een collegezaal om haar heen. Dat alles in een vorm van oprecht interactief theater waarbij onze handen worden verzorgd met duindoornolie, we zelf zeeravioli maken, we onze ogen voor een weldadig moment van meditatie bedekken met een stukje suikerwier, en oerwater drinken."
24/08/2022
Zo zout heb je het nog nooit gegeten: ‘Zeemaal’ is zinnenprikkelend tafeltheater
"Iedere voorstelling vormt, net als Zeemaal, een versmelting van diner en theater. Want bij Laika geloven ze heilig in het zogeheten begrip ‘convivialiteit’, volgens het woordenboek een ‘in een groep of ge­zel­schap heer­sen­de sfeer van fees­te­lij­ke saam­ho­rig­heid en joie de vi­vre’."
18/08/2022
Smakelijk! Tijdens ‘Zeemaal’ leer je koken met zeegroenten en oerwater
"Het hoofdgerecht, het zeemaal uit de titel, is als een toetje na anderhalf uur meegenomen te zijn in de onderwaterwereld van Vanmaele. En dat smaakt best naar meer."
08/07/2022
Koken tegen het einde van de wereld
"Anders eten is anders leven, met die hoopgevende boodschap ga je naar huis. Een tripje naar de zee zal nooit meer hetzelfde zijn."
05/07/2022
Theatermaakster Sien Vanmaele serveert zeewier met brownie, en klimaatangst
"Laika's jarenlange ervaring met culinair theater boost de taal van Vanmaele, op visueel én op inhoudelijk vlak."
29/06/2022
Reportage
"Theatermaakster Sien Vanmaele probeert de wereld te redden door te koken"
11/06/2022
"Ik hoop dat mijn publiek goesting krijgt om ook thuis met die ingrediënten te experimenteren én dat mensen zelf zilte planten zoals oesterblad, lamsoor of zeevenkel kweken. Dat zijn planten die maar weinig verzorging nodig hebben. Al breng ik zelf wel altijd een emmertje zout water mee als ik terugkom van de zee."
11/06/2022
Actrice Sien Vanmaele laat toeschouwers koken bij Zomer Van Antwerpen: “Zoute smaak van zeewier is verbazend lekker”
"In Azië wordt er al eeuwen gekookt met zeewier. Europeanen hebben die gewoonte niet. Daarom wilde ik in ZEEMAAL zeewier en zilte planten verwerken in gerechten uit de westerse keuken. Door het publiek er in een aangepast decor mee te laten koken kunnen ze de producten ook ten volle voelen, ruiken en proeven."
25/04/2022
"De zeespiegelstijging dwingt ons anders naar onze voedselvoorziening te kijken’, zegt Vanmaele. Ruim twee jaar sprak ze met onder meer oesterkwekers, maritiem biologen en koks aan de Europese kusten."
22/04/2022
Koken voor een betere wereld
"Haar onderzoek heeft Vanmaele alvast een stuk optimistischer gemaakt over de toekomst van onze planeet. “Ik heb met zoveel inspirerende mensen gepraat, zoveel mogelijke oplossingen gezien. We kunnen vanuit onze keuken wel degelijk de wereld redden. De kansen liggen er. We moeten ze alleen durven te grijpen."
Affiche