15 mei 2017
Pompoensnoep met verkoolde kruiden

Een recept uit Pentamerone. Omdat Mirte jammerlijk verbrandt. Pompen en meloen, voor de zware rotsblokken die Renzolla moet verslepen. Geraspte kokos, uit de kokosnoten van de aanstormende paarden.

Ingrediënten voor 10 personen

½ flespompoen, geschild
30 g kalk
350 ml water
150 g suiker
schil van 1 sinaasappel
½ rode peper, gehalveerd
½ kaneelstokje
10 g verse rozemarijn, 10 g verse salie, 10 g verse koriander, 10 g verse (roomse) kervel, 10 g verse basilicum, 10 g verse peterselie
geraspte kokos

 

Schil de flespompoen en snij het vruchtvlees in blokjes van 2,5 cm. Los de kalk op in water laat de pompoen hier 3 uur in staan. Spoel ze daarna grondig af onder de kraan.
Kook ondertussen de suiker in het water, samen met de rode peper, schil van appelsien en kaneelstokje. Laat de blokjes pompoen hierin 2 uur pruttelen. Laat ze afkoelen en zet ze afgedekt in de koelkast.
Voor de kruiden : verhit de oven op 200°C.  Verpak alle kruiden in een vel aluminiumfolie als papillote en leg ze 1 uur in de oven. Verhoog de temperatuur tot 250°C en laat ze nog een half uur liggen. Doe de verkoolde kruiden in de blender en zeef ze. Bewaar ze droog.
Doe op een zwarte schaal de geraspte kokos, leg daarop de blokjes pompoen en bestrooi met de verkoolde kruiden.

 
15 mei 2017
Steak van meloen

Een recept uit Pentamerone. Fruit gebakken als vlees, voor de vele betoveringen en verwarringen. Saus van miso, frisse ponzu en sesamzaadjes, voor de alomtegenwoordige vruchtbaarheidswens.

Ingrediëtnten voor 10 personen

watermeloen
½ pitloze watermeloen (10 stukken van 120 g)
80 ml sojasaus

saus
30 g wit sesamzaad
60 ml ponzusaus
20 g misopasta

 

 

 

Schil de watermeloen en snijd in stukken van 120 g. Marineer in sojasaus en trek vacuüm in een zak met de sojasaus. Laat een nacht trekken in de koeling. Maak de saus. Bak de steak met peper en zout. Serveer warm met saus.

 
15 mei 2017
Roodgroen gestreepte salade

Een recept uit Pentamerone. Komkommer, omdat de koning er zelf over begint. Rrode paprika, vanwege de vurige kleur. De appel, symbool van verleiding.

Ingrediënten voor 10 personen

2 komkommers
½ stengel citroengras
½ groene selder
½ granny smith appel

2 rode paprika’s
oregano, gedroogd
grof zout
60 g zwarte olijven, ontpit

 

Schil de komkommers, snij ze overlangs in twee, ontpit ze en hou de schillen en het zaad apart voor de aperitief.  Snijd staafjes door elke helft in 4 in de lengte en in 4 in de breedte te snijden. Maak met een centrifuge sap van het citroengras, de groene selder en appels.  Meng alles goed, trek vacuüm en laat een nacht liggen in de koeling.
Snij de paprika’s in slierten en gril ze in de oven met olie, grof zout en oregano. Laat even afkoelen.
Meng de komkommers, paprika’s en olijven en kruid af met zout.

 
15 mei 2017
Mosterdknolselder

Een recept uit Pentamerone. Een gerecht uit de volkskeuken, met toevoeging van frisse knolselder en pittige mosterd.

Ingrediënten voor 10 personen

15 g boter
1 prei, fijngesneden
750 g knolselder, geschild en kleingesneden
500 g aardappelen
50 ml zure room
30 g dijonmosterd
30 g mosterd Tierenteyn
groentebouillon
zout
aardappelvlokken

 

Laat de boter smelten in een grote pan, doe er de prei bij en laat een 5-tal minuten smoren met deksel op de pan.  Doe er de kleingesneden knolselderij en aardappelen bij en laat 5 minuten mee smoren. Doe er de hete groentebouillon bij en kook alles gaar. Schep vocht af, pureer met de mosterd, zure room en eventueel met aardappelvlokken (afhankelijk van dikte puree). 

 
8 mei 2017
Broodhand met bietenhummus en gelakte vinger

Een recept uit Pentamerone. Handen van deeg en het bloed van rode bietensap – met de groeten van Luna en en als dank aan de zeedraak, die zijn bloedend hart schonk. Deeg met rozemarijn met een knipoog van Mirte. Hummus met geitenkaas van Renzolla-met-de-geitensnoet.

Ingrediënten voor 10 personen

125 g zelfrijzende bloem
95 g griesmeel
30 g boekweitmeel
6 g grof zout
3 g suiker
5 g droge gist
125 ml melk
25 ml water
komijnzaad, gedroogd
rozemarijn, vers geplukt en fijngehakt
honing

 

Ingrediënten hummus van rode biet, geitenkaas voor 10 personen

80 g rode biet, vacuüm voorgekookt
40 g kikkererwten uitgelekt
40 g zachte geitenkaas
kurkuma
20 ml bietensap
1 g agar agar

 

 

Meng de twee soorten bloem, het griesmeel, zout en suiker. Laat de gist oplossen in lauw water en melk en voeg dit toe aan het bloemmengsel.  Draai het deeg ongeveer 5 minuten in de deegmenger, kneed nog eens goed door en laat het rijzen.

Snij er handjes uit, laat even rijzen en bak een 6-tal minuten in een voorverwarmde oven van 200 à 220°C. Bestrijk 1 vinger met honing.

 

 

 

 

Rode biet met kikkererwten in blender mixen, opwerken met geitenkaas en kurkuma. Agar agar koud oplossen in het bietensap en dan opwarmen. Goed en snel mengen onder de hummus.

 
30 augustus 2016
Paradijselijk aperitief

Een recept uit Piknik Horrifik

Ingrediënten

10 cl appelsap
2 cl vlierbloesemsiroop
1,5 cl wodka
1 cl sap van rode kool
5 g gember
​½ el citroensap en schil van ​1/4 citroen
3 g suiker
7 cl spuitwater
½ appel in partjes met schil, voor de garnering                                                   

 

Bereiding

Snij de gember heel fijn. Doe er het citroensap, de citroenschil, de suiker, het rode koolsap en het spuitwater bij.
Laat dit mengsel een nacht trekken. Zeef het vervolgens en doe er het appelsap, de vlierbloesemsiroop en de wodka bij.
Ijskoud opdienen en garneren met een appelpartje-met-schil op een stokje, dat in de coctail gemarineerd werd.

 
29 augustus 2016
Groene soep uit het klein paradijs

Een recept uit Piknik Horrifik

Ingrediënten

1 klontje boter
1 ajuin
1 courgette
1 wortel
5 g spinazie
10 cl groentebouillon
3 g dragon
2 cl melk                                                                           

 

Bereiding

Snij de ajuin, wortel en courgette fijn. Fruit de ui in de gesmolten boter. Voeg de wortel toe, vervolgens de courgette en kort daarna de hete bouillon. Laat alles garen. Voeg de melk en de helft van de dragon toe en mix het geheel tot een fijne soep. Laat afkoelen.

Dien de soep op uit een gieter, en garneer met verse dragon.

 
28 augustus 2016
Eetbare aarde

Een recept uit Piknik Horrifik

Komkommernaaktslak, watermeloenworm en sojascheut

Ingrediënten
2 komkommers
7 cl ponzu saus
¼ watermeloen
5 cl teriyaki
200 g sojascheuten
3 cl rode bietensap
10 g miso yuzu pasta
3 cl sesamolie

Extra benodigdheden
een plastic buis met een diameter van 2 cm

 

Klei van rode bonen

Ingrediënten
300 g rode bonen (uitgelekt)
2 g komijnzaad
1 mespunt cayennepeper
25 g koriandertakjes
1 limoen
grof zout

 

Aarde van zwarte olijf

Ingrediënten
65 g panko of broodkruim
100 g zwarte ontpitte olijven
8 g inktvisinkt
grof zout
15 erwtenscheuten

 

Deze recepten zijn berekend op 10 personen, omdat we geloven dat samen genieten van een goede maaltijd het wederzijds begrip én de levenskunst bevordert. En dat dit ‘samen’ moet begrepen worden als ‘hoe meer zielen, hoe meer vreugd’.

Komkommernaaktslak, watermeloenworm en sojascheut

Bereiding
Halveer de komkommers en steek de zaadlijsten er uit door middel van een buis. Verdeel de zaadlijsten in drie stukken van ongeveer 5 cm, marineer ze met 5 cl ponzu. Schil de watermeloen en snij hem in lange reepjes van een pink dik. Marineer de reepjes met teriyaki saus. Bak de sojascheuten kort op met sesamolie. Marineer ze met een mengsel van rode bietensap, 2 cl ponzu en mizo yuzu pasta. Trek de verschillende wormen vacuüm en laat ze een nacht trekken in de koelkast. Rol vervolgens de zaadlijsten van de komkommernaaktslak op;  zo zien ze eruit als huisjesslakken.

 

Klei van rode bonen

Bereiding
Verwarm de oven op 120° C. Rooster het komijnzaad en pers de limoen. Mix alle ingrediënten samen in de blender.

Verdeel een dunne laag van het mengsel op bakpapier en bak 40 minuten tot het halfdroog is en er uitziet als klei.

 


Aarde van zwarte olijf

Bereiding
Mix de panko, de olijven, de inkt en het zout in de blender. Laat het mengsel kort drogen in de oven op 120° C.
Leg een laag klei en aarde en schik daarop de wormen van komkommer, meloen en soja. Werk af met een bovenlaag van aarde en enkele erwtenscheuten zodat de wormen nog zichtbaar zijn. Serveer door middel van een klein tuinschopje. 

 
27 augustus 2016
Boomworst van bast en zijn vruchten

Een recept uit Piknik Horrifik

Ingrediënten
250 g roggemeel
275 g zelfrijzende bloem
100 g rozijnen, geweekt
40 g ontpitte dadels
40 g gedroogde vijgen
25 g gedroogde moerbeien
4 g verse gist
10 g grof zout
0,3 l sap van de geweekte rozijnen
een beetje bloem
grote naald en draad

 

Dit recept is berekend op 10 personen, omdat we geloven dat samen genieten van een goede maaltijd het wederzijds begrip én de levenskunst bevordert. En dat dit ‘samen’ moet begrepen worden als ‘hoe meer zielen, hoe meer vreugd’.

Bereiding

Laat de rozijnen een nacht weken in een halve liter water. Bewaar 0,3 l van het weekvocht. Hak de dadels en vijgen fijn. Meng met de rest van de ingrediënten plus het weekwater, kneed tot een egaal deeg en laat dit gedurende 2,5 uur rijzen. Verdeel vervolgens in porties van 95 g en rol elke portie tot een worstvorm. Verpak goed in plasticfolie. Verwarm de oven tot 180°C en bak de worsten gedurende 10 minuten. Verwijder de plasticfolie, rol ze onmiddellijk in wat bloem en bak ze nog eens 6 minuten in de oven. Knoop ze met naald en draad aan elkaar tot een slinger van 10 stuks.

 
26 augustus 2016
Zoete turf

Een recept uit Piknik Horrifik

Ingrediënten

80 g melkchocolade
80 g pure chocolade
4 g oploskoffie
8 g vanillesuiker
3 eieren
0,25 l room
4 cl amaretto
65 g oreokoekjes 

Bereiding 

Smelt de chocolade au bain-marie, klop de room bijna stijf, splits eigeel en eiwit. Klop het eigeel met de koffie, vanillesuiker en amaretto luchtig, doe er daarna de chocolade bij, de room en het opgeklopt eiwit. Laat opstijven in de koelkast. Werk daarna af met gemalen oreo koekjes.

 
22 december 2015
Kastanjesoep

Een recept uit Opera Buffa. Meesterkok Don Giovanni bedacht voor de smachtende Elvira, Zerlina en Anna een soepje van maagdelijk blanke kastanjes met amandelschilfers als pittige franjes. Als juweel bij dit diner een eetbaar collier met parles van kastanje pops. 

                                              

Ingrediënten
400 g kastanjes (reeds geschild, meestal vacuüm verpakt)
olie
1 stronk prei (gewassen en gesneden)
6 cl droge sherry
100 g champignons
600 ml bouillon
peper en zout
200 ml melk
amandelsnippers

Bereiding
Verhit de olie op een matig vuur. Voeg de prei toe en fruit deze tot hij zacht is. Giet de sherry erbij en laat het mengsel op een matig vuur in 3 tot 4 minuten inkoken tot ongeveer een kwart. Voeg de kastanjes, champignons en bouillon toe en breng aan de kook tot alles gaar is.
Pureer of mix het mengsel. Voeg melk toe en kruid af met peter en zout. Garneer de soep met de geroosterde amandelsnippers (en gepofte kastanjepops).

 
15 november 2015
Mozarella-spiegelei

Een recept uit Aromagic. Een spiegelei zonder ei omdat de charmante gastvrouw van Aromagic, het nieuw televisieprogramma over 'het wezen van de smaak', allergisch aan eieren blijkt te zijn. 

 

Ingrediënten
500 g mozzarella 
Frans brood
8 gele kerstomaatjes
peper van de molen
pesto 

Bereiding
Snij het Frans brood in sneetjes van 1 cm dik, bestrijk ze met pesto en toast ze in de oven. Laat afkoelen. Snij ondertussen de mozzarella in schijven en de tomaatjes in de helft. Leg op elk toastje een schijf mozzarella en in het midden erop een half tomaatje. Bak nog even in de oven, zodat de mozzarella net smelt. Maal er voor het opdienen wat peper over. 

 
10 juli 2015
Culinaire weetjes

• 104.133 mensen aten de voorbije 15 jaar tijdens Laika-voorstellingen.
• We serveerden 59.911 porties soep, of meer dan 10.000 liter.
• We verwerkten 856 kg gember of 6.848 knollen.
• Er werd 570 kg chocolade gesmolten. Dat is het gewicht van 38.000 koetjesrepen.
22.152 citroenen werden uitgeperst. 

8 juli 2015
Komkommerlimoncello

Een recept uit Pentamerone. Een infuus op basis van gember omdat gember Peters favoriete ingrediënt én de zinnen prikkelt. De kleine hoeveelheid gin geeft de gember niettemin een sterk accent. Het drankje wordt gecombineerd met komkommerschil en -zaad om niets verloren te laten gaan. Voorwaar een ecologische gedachte.

Ingrediënten voor 10 personen
250 gr gember
6 citroenen, de helft schillen 
150 gr suiker
3l spuitwater
2 komkommers
30 cl gin

Gember goed wassen en fijn snijden malen in blender. Snij de komkommer met schil en zaad in blokjes. Meng alles met schil van 3 citroenen en sap van 6 citroenen, suiker, komkommers, spuitwater. Een nacht laten trekken. Zeven en mengen met gin. Koud serveren.

 
8 juli 2015
Bladerdeegmergpijp met farce van zonnebloempitten en shiitake

Een recept uit Pentamerone. De mergpijp – althans de vegetarische deegversie ervan – herinnert aan de knoken die de monsterlijke vlo graag afkluift; de zonnebloempitten zijn verwerkt omwille van het zomerse sfeer die de meeste verhalen uit 'De Pentamerone' uitademen. De combinatie met de shiitakes alludeert op het zompige, donkere bos waar de vlo haar stek heeft en waar Cienzo en Menucella elkaar ontmoeten. In de garnituur van rozemarijn is Mirte aanwezig.

Ingrediënten voor 10 personen
150 gr  zonnebloempitten
15 cl melk
3 cl Tamari of sojasaus
100 gr shiitake champignons
300 gr bladerdeeg
10 kleine takjes verse rozemarijn

Kook de zonnebloempitten in de melk en meng er de tamari onder. Laat afkoelen en een nacht trekken in de koelkast. Snijd de shiitakes in kleine stukken en bak ze in de pan. Meng ze onder de zonnebloempitten. Rol ze in bladerdeeglapjes van 10 op 10 cm. Bak af in een voorverwarmde oven van 190°C en snijd ze in twee. Serveer opstaand en garneer met een takje rozemarijn.

 
19 april 2015
Kaastaart in de vorm van hersenen

Een recept uit Aromagic. Het belangrijkste apparaat in de keuken zijn niet de oven of de keukenrobot. Het zijn ook niet de ingrediënten of de recepten. Het belangrijkste culinaire instrument is het brein. Zonder brein weten we niet wat lekker is.

 

Ingrediënten 
250 gr platte kaas
200 gr verse kaas (type Philadelphia)
sap van 1/2 citroen
sap van 1/2 appelsien
120 gr suiker
25 cl room
10 gr gelatineblaadjes
2 zakjes vanillesuiker
frambozencoulis
bussel munt

Platte kaas, verse kaas, vanillesuiker, citroensap en sinaasappelsap goed mengen. Gelatine blaadjes eerst laten weken in koud water en dan oplossen in warm suikerwater. Dit onder het kaasmengsel mengen. Daarna voorzichtig de opgeklopte room eronder scheppen en wat bijkleuren met de frambozencoulis. Laten opstijven in de koelkast. Kan in elke vorm naar keuze, maar in een mal in de vorm van twee hersenhelften ziet het er net echt uit. Presenteren met frambozencoulis en paar blaadjes verse munt.

 
17 april 2015
Erwtenpuree met munt, wasabi en zure room

Een recept uit Patatboem

Ingrediënten
1,3 kg erwten
4 aardappelen
1 bussel munt van 50 g, geplukt 
20 g wasabi
80 g zure room
1 ei
muskaatnoot

Bereiding
Schil en kook de aardappelen. Kook de erwtjes. Meng de zure room, het ei, de munt en de muskaatnoot. Maak puree van de erwten, de aardappelen en de dressing. Werk af met wasabi. 

 
12 april 2015
Wafeltjes van gerookte zalm met crème van mierikswortel

Een recept uit Cucinema

Ingrediënten
1 rol bladerdeeg
100 g gerookte zalm
verse dille

Voor de crème
150 g zure room
mierikswortelpuree naar smaak

Extra materiaal
wafelijzer

Bereiding
Rol het bladerdeeg uit en beleg de helft ervan met plakjes gerookte zalm en dille. Vouw dicht en snij hieruit de gewenste wafelgrootte (bv. 7 x 5 cm). Bak ze goudbruin in het wafelijzer. Meng de zure room met de mierikswortel en serveer dit bij de nog lauwe wafels.

 
5 mei 2014
Handschoen met vlieraperitief

Een recept uit PEEP&EAT

Ingrediënten voor 8 pers.
20 cl zelfgemaakte vliersiroop
50 cl gin
35 cl limoensiroop
35 cl citroensap
80 cl à 1 l spuitwater

Extra materiaal
10 plastic wegwerphandschoenen (te koop bij handelaars in medisch materiaal of in de verfwinkel)
10 zwarte rietjes
10 blauwe geplastificeerde ijzerdraadjes

Bereiding vliersiroop
20 cl vlierbessensap (zelf geperst of uit de natuurvoedingswinkel)
4 cl gin
6 cl jenever
60 g witte suiker
20 g donkere kandijsuiker

Bereiding
Maak eerst de vliersiroop. Deze kan lang bewaard worden en kan dus in een grote hoeveelheid gemaakt worden. Meng het vlierbessensap met de gin, de jenever, de witte suiker en de kandijsuiker. Roer alles goed door mekaar tot de suikers opgelost zijn.

Meng daarna de vliersiroop met de gin, de limoensiroop en het citroensap en voeg naar eigen smaak spuitwater toe. Neem een handschoen en vul de vier vingers met ongeveer 18 cl cocktail. Steek het rietje in de handschoen, wikkel de duim om het rietje en sluit af met een geplastificeerd ijzerdraadje. Schik de handschoenen op een dienblad en zet in de ijskast. Dien koud op.

 
4 april 2014
Gemberbier met vodka en cranberry

Een recept uit Opera Buffa

Ingrediënten
160 g verse gember
4 citroenen
een paar takjes verse munt
60 g suiker
1 l spuitwater
20 cl cranberrysap
20 cl vodka (of hoeveelheid naar smaak)

Bereiding
Schil de gember en snij hem fijn. Hak de munt fijn. Schil 2 citroenen en bewaar de schil. Pers de geschilde en de ongeschilde citroenen. Laat de gember, de citroenschil, het citroensap, de suiker en het spuitwater een nacht trekken in de koelkast. Zeef alles en meng met de vodka en het cranberrysap. Dien fris op.

 
3 maart 2014
Blauwe proefbuiscocktail

Tip: Wissel in het rekje de blauwe cocktail af met een kleurig niet-alcoholisch drankje, bijvoorbeeld Worldshake (uit de Oxfam Wereldwinkel), pompelmoes- of bloedsinaasappelsap. 

Ingrediënten
25 cl bourbon whisky
20 cl vers citroensap
10 cl blue curaçao
5 cl esdoornsiroop
ijsblokjes of (bij voorkeur) gestampt ijs (om aan te lengen)

Extra materiaal
40 proefbuisjes van 1 cl metalen schoenrekje met gaten knijpflacon
kleine, platte zaklamp

Bereiding
Mix alle ingrediënten in een mengbeker. Installeer het schoenrekje en leg de zaklamp eronder. Gebruik een knijpflacon om de proefbuisjes te vullen en schik ze in het rekje. De zaklamp zorgt ervoor dat de blauwe kleur van het aperitief goed tot haar recht komt.

 
1 januari 1970
Roodgroen gestreepte salade

Een recept uit Pentamerone. Komkommer, omdat de koning er zelf over begint. Rode paprika, vanwege de vurige kleur. De appel, symbool van verleiding.

Ingrediënten voor 10 personen

2 komkommers
½ stengel citroengras
½ groene selder
½ granny smith appel

2 rode paprika’s
oregano, gedroogd
grof zout
60 g zwarte olijven, ontpit

Schil de komkommers, snij ze overlangs in twee, ontpit ze en hou de schillen en het zaad apart voor de aperitief.  Snijd staafjes door elke helft in 4 in de lengte en in 4 in de breedte te snijden. Maak met een centrifuge sap van het citroengras, de groene selder en appels.  Meng alles goed, trek vacuüm en laat een nacht liggen in de koeling.
Snij de paprika’s in slierten en gril ze in de oven met olie, grof zout en oregano. Laat even afkoelen.
Meng de komkommers, paprika’s en olijven en kruid af met zout.