BALSAM 
Zinnenprikkelend kruidenlabo

Voor het eerst werken Laika en het muziekensemble Zefiro Torna samen aan een voorstelling. BALSAM wordt een muzikale en zintuiglijke performance. Een alchemistisch concert. Een zinnenprikkelend laboratorium waarin de live uitgevoerde muziek samensmelt met verrassende geuren, smaken, met visuele en fysieke ervaringen.

Eerst en vooral is er de muziek. Een verzameling van vocale en instrumentale composities met titels als ‘Alchemilla’, ‘Artemisia absinthium’ en ‘Les Roses de Saadi’. Titels die verwijzen naar de helende, stimulerende, betoverende werking van kruiden en planten. De teksten van de liederen gaan terug op verzen uit het Bijbelse Hooglied, op gedichten van Vergilius en Horatius en op de poëzie van Baudelaire en Verhaeren. Ze gaan over het spel van de liefde, over verlangen en verdriet, over de zoete geur van jasmijn en de schoonheid van een boom. Ze bezingen bovenal de natuur, die overweldigend en ondoorgrondelijk is.

De muziek zelf is een bewerking van traditionele gezangen uit Portugal, Griekenland en IJsland, van de mystieke klanken van Hildegard Von Bingen en van 15de eeuwse polyfone muziek, aangevuld met eigen composities. Het is muziek die doet dromen, spiritueel én zinnelijk, aards én hemels tegelijk – als een ode aan het leven en het mysterie ervan.

Deze muziek is de ruggengraat van de performance. Ze inspireerde theatermakers Peter De Bie en Sara Sampelayo tot de creatie van een alchemistisch laboratorium. De toeschouwers zitten in een pentagram om de muzikanten heen. Deze opstelling gaat terug op de oeroude vorm die refereert naar het idee van de kwintessens of vijf elementen. Een vorm die welbekend is bij de alchemisten, die meenden dat het vijfde element slechts gekend kan worden via een levenslange zoektocht – vandaar hun experimenten om het ‘ultieme goud’ te vinden.

Terwijl de muziek weerklinkt, zijn de toeschouwers getuige van allerlei experimenten waarbij ingrediënten worden omgezet in iets anders, via een alchemistisch proces van distillatie, gisting, oplossing enzovoort. Vloeibaar wordt vast; nat wordt droog; koud wordt heet, en omgekeerd. Olie stolt druppelsgewijs tot eetbare parels. Melk wordt elektrisch geladen, houtskool een zoete lekkernij…

De uitkomst van dit visuele spektakel is een zinnelijke ervaring van balsems, poeders, drankjes en amuse gueules in alle geuren, kleuren en smaken die je door de performers worden aangereikt. Een ervaring die wordt gedeeld met diegene die naast je zit. Convivialiteit als troost, want de vraag blijft: zal het ‘ultieme goud’ ooit worden gevonden?

Wat vond je van BALSAM? Laat je reactie achter!
Naam
E-mailadres (niet verplicht)
Reactie
Gelieve de verplichte velden in te vullen.
Je reactie is verzonden.

Klaar
Laika en Zefiro Torna IN COPRODUCTIE MET Le Channel, scène nationale de Calais en Le Volcan, scène nationale du Havre MET STEUN VAN Vlaamse Gemeenschap en Tax Shelter van de Belgische federale overheid  |  MUZIKAAL CONCEPT, LUIT, BAROKGITAAR, CHITARRONE Jurgen De bruyn ZINTUIGLIJK CONCEPT Peter De Bie en Sara Sampelayo ZANG Elly Aerden, Raphaël De Cock, Jurgen De bruyn CHATKAN Elly Aerden DWARSFLUIT, SOPRAANSAXOFOON, COMPOSITIE Philippe Laloy BLOKFLUIT, FRANSE DOEDELZAK, BUGEL, PERCUSSIE, UKELELE, COMPOSITIES Jowan Merckx UILLEANN PIPES, BAWU, CHATKAN, KAVAL, HARDANGERVIOOL, BOVENTOONFLUITEN, MONDHARP, DUDUK, BOVENTOONZANG Raphaël De Cock KLARINET IN BS, BASKLARINET Jean-Philippe Poncin ALCHEMISTEN Peter De Bie, Sara Sampelayo en Bram Smeyers EINDREGIE Jo Roets KOSTUUMS Manuela Lauwers DRAMATURGIE Mieke Versyp 'GEÏNJECTEERD DOOR HEDENDAAGS ALCHEMIST Alexandre Gauthier TECHNIEK EN PRODUCTIE Pieter Smet, Rik Van Gysegem, Anton Van Haver, Marlies Jacques IN SAMENWERKING MET Kopspel vzw
Speeldata
Januari 2020
Calais
Le Channel +33 (0)321 467700
vr31/0120:00 Premiere
Februari 2020
Calais
Le Channel +33 (0)321 467700
za01/0219:30
zo02/0217:00
Maart 2020
Le Havre
Le Volcan +33 (0)235 191006
wo11/0319:30
do12/0319:30
vr13/0320:30
za14/0317:00
zo15/0315:00
Mei 2020
Operadagen Rotterdam
vr22/0517:00
Januari 2021
Hasselt
cultuurcentrum Hasselt - CCHA
parketzaal 011 22 99 33
wo20/0120:00
do21/0120:00