BALSAM 
Zinnenprikkelend kruidenlabo

Voor het eerst werken Laika en het muziekensemble Zefiro Torna samen aan een voorstelling. BALSAM is een muzikale en zintuiglijke performance. Een alchemistisch concert. Een zinnenprikkelend laboratorium waarin de live uitgevoerde muziek samensmelt met verrassende geuren, smaken, met visuele en fysieke ervaringen.

De muziek is een verzameling van vocale en instrumentale composities met titels als ‘Artemisia absinthium’ en ‘Les Roses de Saadi’. Titels die verwijzen naar de helende, stimulerende, betoverende werking van kruiden en planten. De teksten van de liederen gaan terug op verzen uit het Bijbelse Hooglied, op gedichten van Vergilius en Horatius en op de poëzie van Baudelaire en Verhaeren. Ze gaan over het spel van de liefde, over verlangen en verdriet, over de zoete geur van jasmijn en de schoonheid van een boom. Ze bezingen bovenal de natuur, die overweldigend en ondoorgrondelijk is.

Traditionele gezangen uit Portugal, Griekenland en IJsland, mystieke klanken van Hildegard Von Bingen en 15de eeuwse polyfone muziek werden bewerkt en aangevuld met eigen composities. Het is muziek die doet dromen, spiritueel én zinnelijk, aards én hemels tegelijk – als een ode aan het leven en het mysterie ervan.

Geïnspireerd door deze muziek creëerden Peter De Bie en Sara Sampelayo een alchemistisch laboratorium. De toeschouwers zitten in een pentagram om de muzikanten heen. Deze opstelling gaat terug op de oeroude vorm die refereert naar het idee van de kwintessens of vijf elementen. Een vorm die welbekend is bij de alchemisten, die meenden dat het vijfde element slechts gekend kan worden via een levenslange zoektocht – vandaar hun experimenten om het ‘ultieme goud’ te vinden.

Terwijl de muziek weerklinkt, zijn de toeschouwers getuige van allerlei experimenten waarbij ingrediënten worden omgezet in iets anders, via een alchemistisch proces van distillatie, gisting, oplossing enzovoort. Vloeibaar wordt vast; nat wordt droog; koud wordt heet, en omgekeerd. Olie stolt druppelsgewijs tot eetbare parels. Een bloemknopje op je tong geeft een elektrische sensatie, houtskool wordt een zoete lekkernij...

De uitkomst van dit visuele spektakel is een zinnelijke ervaring van balsems, poeders, drankjes en onalledaagse amuse gueules in alle geuren, kleuren en smaken die je door de performers worden aangereikt. Een ervaring die je deelt diegene die naast je zit. Convivialiteit als troost, want de vraag blijft: zal het ‘ultieme goud’ ooit worden gevonden?

Wat vond je van BALSAM? Laat je reactie achter!
Naam
E-mailadres (niet verplicht)
Reactie
Gelieve de verplichte velden in te vullen.
Je reactie is verzonden.

Klaar
Laika en Zefiro Torna IN COPRODUCTIE MET Le Channel, scène nationale de Calais en Le Volcan, scène nationale du Havre MET STEUN VAN Vlaamse Gemeenschap en Tax Shelter van de Belgische federale overheid  |  MUZIKAAL CONCEPT, LUIT, BAROKGITAAR, CHITARRONE Jurgen De bruyn ZINTUIGLIJK CONCEPT Peter De Bie en Sara Sampelayo EINDREGIE Jo Roets ZANG Elly Aerden, Raphaël De Cock, Jurgen De bruyn CHATKAN Elly Aerden DWARSFLUIT, SOPRAANSAXOFOON, COMPOSITIE Philippe Laloy BLOKFLUIT, FRANSE DOEDELZAK, BUGEL, PERCUSSIE, UKELELE, COMPOSITIES Jowan Merckx UILLEANN PIPES, BAWU, CHATKAN, KAVAL, HARDANGERVIOOL, BOVENTOONFLUITEN, MONDHARP, DUDUK, BOVENTOONZANG Raphaël De Cock KLARINET IN BS, BASKLARINET Jean-Philippe Poncin ALCHEMISTEN Peter De Bie, Sara Sampelayo en Bram Smeyers KOSTUUMS Manuela Lauwers DRAMATURGIE Mieke Versyp 'GEÏNJECTEERD DOOR HEDENDAAGS ALCHEMIST Alexandre Gauthier TECHNIEK EN PRODUCTIE Pieter Smet, Rik Van Gysegem, Anton Van Haver, Marlies Jacques IN SAMENWERKING MET Kopspel vzw
Trailer
Speeldata
Toon voorbije speeldataVerberg voorbije speeldata
Januari 2020
Calais
Le Channel +33 (0)321 467700
vr31/0120:00 Premiere
Februari 2020
Calais
Le Channel +33 (0)321 467700
za01/0219:30
zo02/0217:00
Maart 2020
Le Havre
Le Volcan +33 (0)235 191006
wo11/0319:30
do12/0319:30
Januari 2021
Hasselt
cultuurcentrum Hasselt - CCHA
parketzaal 011 22 99 33
wo20/0120:00
do21/0120:00
Februari 2021
Tongeren
De Velinx 012 80 00 40
vr12/02
Maart 2021
Zaventem
Cultuurcentrum De Factorij
Theaterzaal
za06/0320:00