Tortot 
Een anti-oorlogssprookje

Tortot is veldkok in een tijd van eindeloze oorlogen.
Waarom er wordt gevochten laat hem koud.
Hij sluit zich steeds, en net op tijd, aan bij het winnende kamp.
Zijn hart is koud als dat van een vis, maar hij heeft de gave om met een slappe wortel
en een verdroogde ui een heerlijke soep te bereiden.
Op een dag vindt hij, verstopt in een voorraadvat, de piepjonge soldaat George.
Het liefst wil Tortot het kind weg uit zijn keuken, maar George weet zijn vissenhart te stelen…

Tortot is een theaterbewerking van twee bekroonde romans van de Nederlandse schrijver Benny Lindelauf: ‘Hoe Tortot zijn vissenhart verloor’ (2016) en ‘Hele verhalen voor een halve soldaat’ (2020).

Laika & Theater FroeFroe smeden beide verhalen om tot een tedere voorstelling over een
vriendschap die ontluikt te midden van de modder en het bloed van het slagveld,
tussen het geluid van potten en pannen, wapengekletter en soldatenliederen.
Laika’s liefde voor het koken spoort met het hart van het verhaal en dat mondt uit in een zintuiglijk totaalspektakel. Een fanfare waagt zich mee op het krijgstoneel dat mede door FroeFroe’s rijke poppenwereld verbeeld wordt. Een verzoenende maaltijd, zo vol van aroma's dat je de vijand de hand wil schudden, brengt de voorstelling op smaak.

Een tijdloos en smakelijk sprookje waarin de onmenselijkheid en de absurditeit van alle oorlogen
met humor én mededogen aan de kaak worden gesteld.

Heeft u een voedselallergie? Vraag naar onze allergenenkaart via info@laika.be

Reacties  |  Reageer!
“Overweldigend! De poppen worden levensecht en je ziet na een paar minuten ook alleen maar de poppen. Een huzarenstukje van het héle team! Proficiat! lieve”
lieve, 18 juli
“Overweldigend! De poppen worden levensecht en je ziet na een paar minuten ook alleen maar de poppen. Een...” lees meer
lieve, 18 juli
“Gisterenavond met open mond naar de voorstelling Tortot gekeken, niet alleen naar het artistieke gedeelte, dat origineel en overdonderend is, maar ook naar het logistieke deel. Hoe combineer je in godsnaam, met een ongelooflijk positief resultaat, acteurs, koks,eten,poppen, een fanfare en een muzikant in één voorstelling ? Je ondergaat de voorstelling, je verveelt je geen moment, je wordt overdonderd en je sluit af met een maaltijd waarbij de theaterzaal in een mum van tijd wordt omgetoverd in een restaurant met tafels en banken... Je moet er bij zijn om het te geloven ! Heel knap gedaan en een dikke proficiat voor alle partijen, petje af ! Patrick Vercruyssen.”
Patrick Vercruyssen, 18 juli
“Gisterenavond met open mond naar de voorstelling Tortot gekeken, niet alleen naar het artistieke gedeelte, dat...” lees meer
Patrick Vercruyssen, 18 juli
“Ik vond het heerlijk om als een zachte deken in die sprookjes-sfeer te worden meegenomen. Het voelde een beetje als voorgelezen worden als kind: met ingehouden adem naar de ontwikkeling van het verhaal luisteren. Ik denk dat de muziek en het eten heel erg helpen om in die hele levendige ervaring te komen die lijkt om wat ik me herinner van kindererlijke fantasie. En tegelijk was ik heel gefascineerd door hoe goed die poppen werken, hoe je hecht aan ze en hoe je de poppenspelers heel snel niet meer ziet. ”
Maaike, 11 juli
“Ik vond het heerlijk om als een zachte deken in die sprookjes-sfeer te worden meegenomen. Het voelde een beetje als...” lees meer
Maaike, 11 juli
“Het was zalig, krachtig acteerwerk, mooie beklijvende beelden, fijn poppenspel spuitende muziek, en dat gepaard met een smakenpalet om u tegen te zeggen! Bedankt dat ook onze kleinzoon, die ogen een oren tekort kwam, dit mocht meemaken!! ”
Karel, 11 juli
“Het was zalig, krachtig acteerwerk, mooie beklijvende beelden, fijn poppenspel spuitende muziek, en dat gepaard met...” lees meer
Karel, 11 juli
“Wat een prachtig verhaal! De combinatie van de acteurs, de poppen en de fanfare en de maaltijd is zinnenprikkelend. Proficiat Laika , Frou frou en aan de muzikanten. Dit smaakt naar meer...”
Rika, 02 juli
“Wat een prachtig verhaal! De combinatie van de acteurs, de poppen en de fanfare en de maaltijd is zinnenprikkelend....” lees meer
Rika, 02 juli
Naam
E-mailadres (niet verplicht)
Reactie
Gelieve de verplichte velden in te vullen.
Je reactie is verzonden.

Klaar
Laika & Theater FroeFroe IN COPRODUCTIE MET Perpodium MET DANK AAN uFund MET STEUN VAN de Vlaamse gemeenschap & Tax Shelter van de Belgische federale overheid   |  TEKST Roets&Vissers (naar Benny Lindelauf) REGIE Marc Maillard & Jo Roets SPEL Aminata Demba, Heleen Haest, Koen Janssen, Gert Jochems, Filip Peeters & Patrick Vervueren ZINTUIGLIJK CONCEPT & SCENOGRAFIE Peter De Bie KEUKEN Peter De Bie, Sara Sampelayo & Helena Verbeeck MUZIEKCOMPOSITIE Bert Bernaerts BEGELEIDING FANFARES Bert Bernaerts & Sarah Van Impe FANFARE ZOMER VAN ANTWERPEN Nele De Vleeschouwer, Mark Joris, Robin Mercelis, Reimond Ngaikpu, Pat Riské, Bob Rubens, Kasper Schalckens, Elke Schelfhout, Bob Van Brandt, Luc Van Nieulande, Katrijn Van Lysebettens, Matthias Van Ruijssevelt & Dries Verheyen FANFARE CULTURA NOVA Brass Band Limburg DRAMATURGIE Mieke Versyp REGIE-ASSISTENT Cyril Witte LICHTONTWERP Thomas Stevens PROPS, POPPEN & KOSTUUMS Evelien Alles, Luna Cortés Osorio, Silke Debandt, Jan Maillard, Marc Maillard, Patrick Maillard, Astrid Michaelis, Thais Scholiers & Koen Van Hoecke PRODUCTIE & TECHNIEK LAIKA Pieter Smet, Tim van der Linden, Rik Van Gysegem, Anton Van Haver & Tom Van den Brande
Trailer
Speeldata
Toon voorbije speeldataVerberg voorbije speeldata
Juli 2024
Antwerpen
di02/0720:00 Premiere
wo03/0720:00
do04/0720:00
vr05/0720:00
za06/0720:00
di09/0720:00
wo10/0720:00
do11/0720:00
vr12/0720:00
za13/0720:00
di16/0720:00
wo17/0720:00
do18/0720:00
Juli 2024
Antwerpen
vr19/0720:00
za20/0720:00
Augustus 2024
's Hertogenbosch
Theaterfestival Boulevard +31 (0)73 6124505
wo07/0818:00
do08/0818:00
vr09/0818:00
za10/0818:00
zo11/0818:00
September 2024
Heerlen
Cultura Nova +31 (0)45 5716607
do05/0918:00
vr06/0918:00
za07/0918:00
Pers
16/07/2024
Het wellicht lekkerste theaterstuk van het jaar heet ‘Tortot’
"De emotionele lijn is ijzersterk: de kok en zijn piepjonge, koddige koksmaatje zitten op een mum van tijd in je hart waardoor de slotscène als een genadeschot binnenkomt…"
08/07/2024
"Het valt weer op hoe makkelijk samenleven soms kan zijn: totaal onbekenden bieden je de laatste gestoofde ui aan, de glazen met een mengeling van appelazijn, dragon en honing worden bijgevuld. De conversaties verlopen makkelijk, verzoenend, vriendelijk. De vrijgevigheid van de acteurs, de muzikanten, van het hele team op en naast het podium werkt aanstekelijk. "
05/07/2024
"FroeFroe doet waar het goed in is, met ontdubbeld spel tussen acteurs en prachtige poppen (...). Peter De Bie, die in Laika faam heeft verworven met zijn culinair theater, is de ideale sparringpartner om de legerkeuken te bemannen. Terwijl op scène de oorlog woedt, waaien vanaf de zijlijn de aroma’s richting tribune."
05/07/2024
"... het samenspel tussen realisme (een mooi naturel spelende Janssen) en absurdistische horror (een kind met afgeschoten benen dat zich verbergt in een vat augurken) tilt hun verhaal naar een magische dimensie, die het oorlogsgegeven tegelijkertijd draaglijk maakt (in de fictie van de pop) én dubbel zo scherp doet binnenkomen – je mag er vooral niet te lang over nadenken."
03/07/2024
FroeFroe en Laika onderstrepen zinloosheid van oorlog met poppen en fanfare
"FroeFroe bewijst zijn vakmanschap met poppen die, steeds abstracter qua ontwerp, een en al emotie zijn. En Laika heeft met Peter De Bie, naast enkele voortreffelijke acteurs, nog een bijzondere troefkaart: een creatieve kok."
Affiche