Een stuk om in te kaderen
Laika gaat aan de slag met Bruegels ‘Strijd tussen carnaval en vasten’
06/07/2019 - Elien Van Wynsberghe - Gazet Van Antwerpen

Het grootste project dat we ooit gedaan hebben”, zo omschrijft Laika Bravo! meneer Bruegel in Bokrijk. In het kader van het Bruegelparcours in het Limburgse openluchtmuseum vertaalt het Borgerhoutse gezelschap het schilderij De strijd tussen carnaval en vasten naar een voorstelling die alle zintuigen prikkelt.

Het is dit jaar precies 450 jaar geleden dat de Vlaamse schilder Pieter Bruegel de Oude overleed. Daarom loopt in Bokrijk de internationale expo De Wereld van Bruegel, die er dankzij Laika vanaf 11 juli een troef bij krijgt. “Bruegel was een weergaloos observator met een enorme mensenkennis. Hij gaf zijn blik op de wereld op een gevarieerde, intelligente manier vorm”, vertelt regisseur Jo Roets. “Het opzet van de Bruegelexpo en onze voorstelling is om het klassieke beeld van Pieter Bruegel de Oude open te breken. We willen zijn wereld en de rijke tradities rond vasten en carnaval op een actuele manier verbeelden.”

Drie kluchten

Twee jaar geleden is het ondertussen dat Laika zich vastbeet in dit project. “Kunsthistorica Katrien Lichtert heeft ons toen gedetailleerd uitgelegd waarover dit schilderij precies gaat. Dat gaf ons inspiratie om drie verschillende kluchten (korte, komische toneelstukken, red.) uit te werken, net als allerlei situaties die op het schilderij afgebeeld staan.”

Want Pieter Bruegel de Oude was gefascineerd door volkse feesten. En tijdens die feesten werd er theater gespeeld. Het startpunt van Laika’s voorstelling is dan ook: een troep acteurs en muzikanten die in de aloude traditie van de 16de-eeuwse rederijkers Bruegels schilderij tot leven brengen. Ze voeren de strijd op tussen de Mageren en de Vetten die vooraan op het schilderij is afgebeeld, en spelen de Klucht van de Vuile Bruid en die van Valentijn en Ourson.

Het resultaat is een dynamische voorstelling, gespeeld door twee teams van tien acteurs. Want Bravo! meneer Bruegel wordt van 11 juli tot en met 1 september dagelijks twee keer opgevoerd, in de weekends en op feestdagen zelfs drie keer. “De teams bestaan uit zes van onze eigen acteurs en vier acteurs van Living History Bokrijk”, zegt Roets. “Dit is het grootste project dat we ooit gedaan hebben.”

“Zo bouwden we met Laika zelf de tribune, een constructie die de hoogte ingaat en uitzicht geeft over de historische huizen van Bokrijk, die zo ook deel uitmaken van het decor”, vertelt acteur Robbert Vervloet, ook bekend als Buck uit de gelijknamige Ketnetserie. “Het is alsof we er met deze locatie een extra speler hebben bijgekregen. Ik vind deze voorstelling echt uniek. Ik heb nog nooit aan zo’n project meegewerkt en ik heb het ook nog nergens anders gezien.”

Paradijskoek en Kleyn Bier

Acteur en muzikant Hans Van Cauwenberghe componeerde de muziek voor de voorstelling. Die wordt live gebracht op piano, trompet, accordeon, percussie en niet minder dan dertig bellen. En omdat voedsel en drank rijkelijk aanwezig zijn in Bruegels werk, ontwierp culinair theatermaker Peter De Bie een geurendiorama: een zintuigelijke installatie met de geuren van het bier dat werd geschonken, het vlees dat werd gebraden, de vis die te koop werd aangeboden en de suiker waarmee de wafels op smaak werden gebracht. En tijdens de voorstelling kunnen toeschouwers een stuk paradijskoek en een slok Kleyn Bier proeven, gerechten die Laika uit de 16de-eeuwse keuken haalde.

“Het Bruegelparcours waar onze voorstelling deel van uitmaakt, maakt definitief komaf met de Bruegel die alleen staat voor rijstpap en boerenbruiloften”, vertelt Roets. “Bruegel is een erg veelzijdige schilder, en al die aspecten komen hier tot hun recht. Zo komt in onze voorstelling ook het conflict naar voor tussen een wereld die doldraait en iemand die zegt: ‘stop’. Ook vandaag is dat thema aan de orde.”

Bravo! meneer Bruegel do 11/07 - zo 01/09 | Plein der Zinnen, Bokrijk | www.bokrijk.be

Recensies
15/07/2019
De Standaard
10/07/2019
Het Laatste Nieuws
06/07/2019
Gazet Van Antwerpen