“Leraars zijn moordenaars”
24/09/2010 - Tuur Devens - De Bond

Een klaslokaal, een groep laatstejaars middelbaar onderwijs als publiek. Vooraf krijgen ze de opdracht niet in te gaan op de vragen van de leraar. Want we hebben een brief geschreven en de oorlog verklaard… Wij boycotten (passief) zijn les. Het is een rol die het publiek wel ligt. Op een tv-scherm zien we hoe de leraar zich telkens in de gang oppept alvorens de klas binnen te komen.
“Goedmorgen”. Geen reactie. “Jullie hebben het over oorlog? Ik voer hem al dertig jaar en elk jaar wordt het erger.” Dat doet denken aan ‘Bint’, de klassieker van Ferdinand Bordewijk uit de jaren dertig, over een leraar en een klas met zeer moeilijke leerlingen. Hij verkaart de klas de oorlog. Wat later pleegt een leerling zelfmoord.

In het stuk van Laika is de zelfmoord van een leerling het uitgangspunt.
Volgens de leerlingen is dat de schuld van leraar De Vocht. Hij liet de leerling niet slagen voor zijn eindexamen en die moest daardoor het jaar overdoen. De Vocht is een oudere leraar Duits, gepassioneerd door literatuur. Hij behandelt uitvoerig ‘Faust’ van Goethe. Dat mag voor d paar uurtjes Duits overdreven lijken, maar het stuk is oorspronkelijk van de Duitse auteur Kai Hensel. Omdat in het personage veel parallellen te vinden zijn met het Faust-verhaal, komt het toch helder naar voren. De Vocht zit dus met die boycot. Hij reageert de ene keer heel autoritair en kleineert zijn leerlingen, een andere keer slijmt hij. Hij belooft iedereen te laten slagen en roddelt over zijn collega’s. Hij gaat er zelf aan ten onder, drinkt, tiert, schrijft met zijn bloed op de wc-pot dat leraars moordenaars zijn.
Voor het jonge publiek is dit een bijzondere theaterervaring. Theater zo dichtbij, en natuurlijk heel herkenbaar door de thema’s van macht en onmacht in de klas. Gert Jochems zet een geloofwaardig personage neer, in zijn strijd met de leerlingen, en vooral met zichzelf.

Recensies
27/09/2010
Gazet Van Antwerpen
01/09/2010
De Standaard