Ongelikt-King Lear15+
Bart Moeyaert hertaalt King Lear

Lear heeft er genoeg van. Zijn kroon houdt hij op, maar zijn rijk zal hij verdelen onder zijn dochters. Het is tijd voor een rustige oude dag.

Langs zijn neus weg vraagt hij hoeveel zijn 'teerbeminden' van hem houden. Hun antwoord is zoet, zoeter, ongezoet, en nog diezelfde dag moet Lear aan de lijve ondervinden hoe snel een hart wordt vertrappeld.

King Lear wordt samen met Hamlet beschouwd als Shakespeares rijkste creatie. Bart Moeyaert zet niet Lear zelf, maar zijn drie dochters centraal. Van de personages van Shakespeare houdt Bart Moeyaert er negen over en voegt er een nieuw aan toe dat bij hem een hoofdrol krijgt: Lot, die weet hoe de hele historie zal aflopen.

Ongelikt is een stuk over kinderen en hun ouders. Over onhebbelijke vaders, afwezige moeders, ambitieuze zonen en meisjes met kriebels in hun lijf. Allemaal willen ze het lot in eigen handen nemen. Vrijheid wordt snel verward met macht en bezit maakt mensen op z'n zachtst gezegd brutaal: vriendschap wordt verraden en de bloedband straal genegeerd. Maar het lot laat zich niet ongestraft manipuleren. De toekomst ligt vast en is niet bepaald van goud.

Wat vond je van Ongelikt-King Lear? Laat je reactie achter!
Naam
E-mailadres (niet verplicht)
Reactie
Gelieve de verplichte velden in te vullen.
Je reactie is verzonden.

Klaar
Coproductie met HETPALEIS  |  TEKST Bart Moeyaert (naar Shakespeare) REGIE Jo Roets SPEL Pieter Bamps, Ruth Becquart, Warre Borgmans, An De Donder, Frank Dierens, Elke Dom, Lilian Keersmaekers, Simone Milsdochter, Jur Van der Lecq MUZIEK Bart Maris, Eric Boeren DECOR Gert Stas LICHT Joost de Beij KOSTUUMS Thijsje Strypens DRAMATURGIE Bart Van den Eynde
Pers
13/12/2001
Luchtige King Lear met een prachtig ritme
"Het ritme is prachtig, het eenvoudige decor staat bij vlagen garant voor indringende beelden en Warre Borgmans schittert als de langzaam onttakelende Lear."
21/11/2001
Ze popelen zo lief
"Hoewel de partituur niet vanzelfsprekend is -  ze is springerig en impliciet -, is ze gedurfd en mooi."
17/11/2001
Er was eens een koning en hij had drie dochters...
"een stuk over onhebbelijke vaders, afwezige moeders, ambitieuze zonen en meisjes met kriebels in hun lijf. En allemaal willen ze het lot in eigen handen nemen."
11/2001
De grilligheden van liefde en macht
"Muisstil was het in de zaal vol met jongeren, gefascineerd van het begin tot het einde. (...) gelukkig bestaan er nog auteurs, acteurs, actrices, regisseurs en theatermakers die jongeren au serieux nemen, en niet onder het mom van op het niveau van jongeren te zitten, knievallen doen en artistiek minder presteren."
De Bond (Tuur Devens)
11/2001
Oorlog, intrige en liefde
"Laika/Het Paleis heeft een flitsende Lear gemaakt, geknipt en geschaafd tot het een verteerbaar en verstaanbaar stuk werd. Wat op zich al een prestatie is, want King Lear is verdomd ingewikkeld. De voorstelling geeft een frisse en tijdloze kijk op een klassieker. "
Zone 03
Affiche