Tutto fa brodo: een ervaring om van te smullen!
14/10/2019 - Rossana Cea - Lo Strillone Universitario

Op zaterdag 12 oktober werd in het Teatro delle Passioni in Modena een try-out gehouden van Tutto fa brodo, een samenwerking tussen het Belgische gezelschap Laika van Peter De Bie en Jo Roets, acteur en regisseur Michiel Soete en de studenten van de theaterschool Iolanda Gazzerro van de ERT.

En als iemand ons terecht zou vragen: “Waarom zou ik eigenlijk een avond in het theater doorbrengen?” Het antwoord zou schuilen in het talent van negentien jonge acteurs én in de scherpzinnigheid van de auteurs van dit collectieve script. De performers zelf hebben immers de hand gehad in de bewerking van het verhaal, waarbij ze de literatuurklassieker Don Quichot van Cervantes hebben gekruid met anekdotes uit de actualiteit en zelfs met persoonlijke levenservaringen.

Het resultaat is een spektakel met een briljant maar bij momenten ook provocatief plot, een met de nodige vakkennis uitgebalanceerde smeltkroes; een voorstelling volgens de regels van de kunst die het publiek trakteert op een ongeëvenaarde zintuiglijke ervaring.

De acteurs doorbreken de vierde wand en betrekken het publiek bij het gebeuren. De zintuigen van de kijker worden op de proef gesteld, zijn geest geleid naar een universum waar realiteit en fantasie met elkaar dansen op het slappe koord. De performers munten uit in een benijdenswaardig bewustzijn over het potentieel van hun lichaam, het podium lijkt hun thuis, elke vorm van audio-ondersteuning is overbodig: er zijn lichamen en er zijn de skills om dat lichamelijke gereedschap te gebruiken. Een scenografie ontbreekt, maar de afwezigheid ervan wordt nauwelijks gevoeld: de scène is van de acteurs en vervolgens, onverwachts ... zelfs van het publiek.

Een ongewone en unieke keuze is het, om de toeschouwer de kans te geven op kousenvoeten binnen te sluipen in het stuk: de acteurs laten hem letterlijk aan tafel gaan om te genieten van een royaal banket met ongewone smaken ... en dat op het podium zelf!

De bravoure, de pathos en de interpretatie van de performers dienen een levendige en actuele boodschap: we zijn allemaal de Don Quichot van ons eigen sprookje, en het leven roept ons elke dag op om de zilveren handschoen op te nemen en een woud vol hinderlagen te trotseren, te vechten tegen onrecht, op zoek te gaan naar liefde en compromisloos te lijden om die te bereiken ... Slechts als we zo het toneel betreden, als moderne Don Quichots, vasthoudend aan onze moed, zullen we de wereld ervan overtuigen dat juist in de limiet die we onszelf opleggen de sleutel ligt om die grens te overwinnen.

Tutto fa brodo is een ervaring om van te smullen, in alle opzichten en met alle zintuigen: zo intens dat je misschien, als de trip voorbij is, nog nauwelijks zal kunnen genieten van een simpel kopje koffie….

Bron