Eet meer mens
01/07/2016 - Dominique Piedfort - Gazet van Antwerpen

De Zomer van Antwerpen presenteerde woensdagavond de première van PIKNIK HORRIFIK.

Die naam leek geen toeval. Op een verlaten terrein bij het fort van Hoboken was het grauw, grijs en vooral nat. Vond hier een picknick plaats? Toch wel, al snel toverden de arbeiders van Paradise Inc. beton om tot grasperkjes, een baobab kreeg een centrale plek. Het deed allemaal wat denken aan de oempa loempa’s, druk in de weer in de chocoladefabriek van Willy Wonka. Plots kreeg de boom weeën. De courgettesoep was amper verteerd of daar zette zich al een maffe schrijnwerkerij in gang. Wat bleek? Bomen zorgen bij Paradise Inc. Voor worst of eetbare potgrond. Hoewel, door een arbeidsongeval kon ook een ongeschoren mensenbeen al eens tot een worst leiden. Je kreeg het willens nillens allemaal voorgeschoteld.

Het opzet van het Antwerps theatergezelschap Laika wordt meteen duidelijk. Een picknick moet voor een hemels gevoel zorgen, maar tegelijk zit je met je neus bovenop de hel van de voedselproductie. Die hel treft niet alleen de consument. Voor de mosterdpuree arriveerde, brak er nog een kleine revolutie uit bij Paradise Inc. Het gebrul van de ploegbaas die uit een Roemeens bergdorp leek te komen, werd niet meer gepikt door de poetsploeg. Ook hij leek in de gehaktmolen te verdwijnen.

Een filmfreak denkt dan al snel aan de cultprent Soylent Green uit de jaren 70 die voorspelt dat overbevolking tot kannibalisme zal leiden. Maar deze voorstelling ligt helemaal niet zo zwaar op de maag. Onder de paraplu had mensenvlees trouwens verdacht veel weg van seitan.

Smakelijk!