Culinair verantwoord theater
22/03/2012 - Filip Tielens - CJP

Laika maakt al enkele jaren culinair theater. Niet zomaar een peperdure revue-avond voor snobs, maar slimme, toegankelijke en verrassende voorstellingen zoals Peep&Eat en Cucinema. In Opera Buffa verwijst de "opera" naar Mozarts bewerking van het bekende Don Juan-verhaal, en de "buffa" zowel naar het makkelijk verteerbare karakter ervan als naar de gerechten die deze kokende verleider voor het publiek bereidt.

Tussen de soep en de risotto
Chefkoks zijn de nieuwe sekssymbolen, en de liefde van Don Giovanni's minnaressen gaat duidelijk door de maag. Maar verandering van spijs doet eten: Giovanni "wil alle vrouwen blij maken" en heeft al geproefd van het voltallige vrouwelijke zaalpersoneel. Soms letterlijk tussen de soep en de risotto, zoals blijkt uit de gelukzalige blik van Zerlina wanneer ze verzadigd uit Gio's klapdeurkeuken terugkomt.

Tussen allerlei achtervolgingsscènes van de drie minnaressen en de jaloerse knecht Masetto door, probeert comic relief-personage Leporello ("Het feestmaal moet gewoon doorgaan!") ervoor te zorgen dat het publiek tijdig haar maaltijden gereserveerd krijgt. Wat er op ons bord ligt, wordt pas na het verorberen ervan bekend gemaakt (de kastanjesoep konden we echt niet voorspellen).

Don fondue
Alles klopt aan deze fantastische voorstelling, en dan hebben we het nog niet over het hoogtepunt gehad: de drie minnaressen nemen wraak door een chocoladehoofd van Don Giovanni te laten smelten - de chocoladefondue achteraf smaakte nog nooit zo macaber. Alles klopt aan deze Opera Buffa: dat belonen we graag met vier Michelin-..., euh CJP-sterren!

Recensies