Aan tafel bij Don Juan
08/02/2012 - Joos Meesters - Het Belang van Limburg

'Opera Buffa' verleidt met Mozart en hapjes

HASSELT - Nadat Laika en Muziektheater Transparant op het Krokusfestival in Hasselt Mozarts 'Don Giovanni' onder handen hebben genomen, zal opera nooit meer hetzelfde zijn. 'Opera Buffa' serveert de legendarische hartenbreker op een bedje van culinaire verleiding.

Van 15 tot en met 23 februari vindt in Hasselt het Krokusfestival plaats dat met dans, theater en muziek op het hele gezin mikt. Laika en Muziektheater Transparant spelen er de première van 'Opera Buffa', geïnspireerd op Mozarts 'Don Giovanni'.

Dat stuk werd voor het eerst opgevoerd in 1787 en is gebaseerd op de mythe van vrouwenverslinder Don Juan.

Jo Roets en Peter De Bie tekenden voor concept en regie van 'Opera Buffa', Jan Van Outryve nam de muzikale herwerking voor zijn rekening. De naam van het stuk verwijst naar de roots van de opera. "Eigenlijk is 'Don Giovanni' een opera buffa, een onderhoudende opera met luchtige ondertoon, maar zo is hij niet bekend geworden", zegt Jan Van Outryve. "Hij werd meestal gespeeld als serieuze opera." Laika en Transparant gaan de humor evenwel niet uit de weg. Jo Roets: "In de oorspronkelijke versie zit bijvoorbeeld een achtervolgingsscène met een mes die altijd geschrapt werd vanwege het komische karakter. Bij ons zit die er wel weer in."

Affaires

Maar met wat verbeelding kun je 'Opera Buffa' nog op een andere manier interpreteren.

"Er zit natuurlijk ook 'boefen' (eten, red.) in", lacht Peter De Bie. En laat dat nu net cruciaal zijn in 'Opera Buffa'. "Wij hebben de opera herwerkt naar een avond in een restaurant", zegt Roets. En dat is lang niet zo gek, vindt hij. "Kijk naar al die kookprogramma's op tv: koks zijn de nieuwe verleiders. Dus hebben wij van Don Giovanni een meesterkok gemaakt die een groot feestmaal wil bereiden. Maar dat loopt uit de hand vanwege zijn amoureuze verleden. Want Don Giovanni verleidt niet alleen met eten, hij heeft ook affaires met zijn personeel. Een van die vrouwen is gedumpt door Don Giovanni en wil wraak nemen."

Mozarts opera werd ontmanteld en weer in mekaar gestoken. Nieuwe stukken werden toegevoegd en het gebruikelijke orkest werd vervangen door viool, toetsen en bas. Zes zangeressen en acteurs staan op de planken.

De Bie: "Opera heeft iets heiligs, daar moet je van afblijven. Maar daar hebben we ons absoluut niets van aangetrokken."

Chocolade

Net als bij 'Cucinema' serveert Laika ook tijdens 'Opera Buffa' hapjes aan het publiek.

Jan Van Outryve: "Het publiek zit op scène en ongeveer alles gebeurt rondom hen. Het is het gevoel alsof je op restaurant zit en daar iets heel bijzonders gebeurt."

Het menu is nog even geheim, maar chocolade mag u alleszins verwachten. Een standbeeld in chocolade van Don Giovanni wordt gesmolten en uitgedeeld. Peter De Bie: "Don Giovanni staat voor de ultieme verleiding, net als chocolade. We willen proeven, maar tegelijk moeten we op onze lijn letten. De gesmolten Don Giovanni wordt geserveerd en het publiek mag zelf beslissen of het de verleiding beantwoordt of weerstaat. Zo gebruiken we hapjes als een extra manier van communiceren."

En zo worden zowat alle zintuigen geprikkeld.

Van acteurs, muzikanten en makers vraagt het wel een extra inspanning. Peter De Bie: "Voor een extra keukenploeg van zes man is er geen budget. En dus helpt de hele ploeg ook in de keuken. Vóór de voorstelling helpen de zangers en muzikanten gewoon groenten schoonmaken."

Recensies