All That Is Wrong
22/08/2012 - Els Van Steenberghe - Knack

Ze is nog maar net achttien en toch kan Koba Ryckewaert al een cv voorleggen waar de meeste acteurs van dromen. Met Alexander Devriendts Pubers bestaan niet (2007) enTeenage Riot (2010) reisde ze de wereld rond. Nu regiseert Devriendt haar in de solo All That Is Wrong.

Wat een vrolijke titel.
KOBA RYCKEWAERT: De wereld is niet vrolijk. Weten wat er rondom je aan de hand is, daarin iets proberen te betekenen en tegelijk zorgen dat je er niet ongelukkig van wordt, houdt mij heel sterk bezig. Dat is exact wat ik in dit stuk doe. Ik schrijf alle mogelijke ellende in de wereld met een wit krijtje op de grond. Vervolgens zoek ik daar letterlijk mijn weg in én uit.

Nochtans sta je niet graag op een podium.
RYCKEWAERT: Ik houd van het repeteren, van het twijfelen over beelden en woorden. Eigenlijk is dit theateravontuur een uit de hand gelopen woensdagnamiddagactiviteit. In de Kopergietery ontmoette ik Alexander. Meespelen in zijn stukken hielp me om mezelf te exploreren en het maakte me minder introvert.

De monoloog is ook een installatie?
RYCKEWAERT: Jawel. Het eindbeeld is écht een installatie waar je doorheen kunt lopen. En het is een zo goed als woordeloos stuk. Je ziet mij schrijven en hoort geluidsfragementen die mij helpen in het opsommen van alles wat mis is. Daaruit ontstaat mijn zoektocht naar een manier om daar iets aan te veranderen. Als schrijfster, misschien.