Met de groenten van Maggie
24/03/2017 - Magali Degrande - Het Nieuwsblad

Op de website van jeugdtheatergezelschap Laika staat met enige trots vermeld dat ze tijdens hun voorstellingen al 570 kilo chocolade smolten, 22.152 citroenen uitpersten en liefst 59.911 porties soep serveerden. Verhalen vertellen gebeurt nu eenmaal spontaner als je ondertussen iets achter de kiezen kunt stoppen. Nu Aardappelsoep in première is gegaan, zullen de liters alleen nog maar oplopen.

Aroma's en herinneringen

Annika Serong, een actrice van Agora Theater (uit Duitstalig België), speelt een vrouw die door het ministerie van Volksgezondheid - "met de groenten van Maggie" - wordt aangesteld om kinderen gezonder te leren eten. Terwijl ze wortels raspt, heeft ze het nog over vitamines en energie, maar zodra haar soep staat te pruttelen, komen ook de herinneringen boven. Hoe ze als kind op een boerderij woonde en het biggetje adopteerde dat verstoten was door de moederzeug, hoe ze een land in oorlog moest ontvluchten, en hoe haar bedachtzame grootmoeder altijd alles raadzaam gadesloeg.

Het verhaal op zich is mager, de aroma's die zich ondertussen verspreiden en het vuur waarmee Serong vertelt (met een steeds groter wordende aardappel als subsituut-varken), kunnen tellen. Blij ook dat een makkelijk te vergeten groep als Duitstalig België met deze samenwerkignen een manier heeft gevonden om zichzelf uit de schaduw te halen.

Recensies
24/03/2017
Gazet van Antwerpen
24/03/2017
Het Nieuwsblad